vecka 27

2010-05-18 - 17:54:35 [ Allmänt ] [ Kommentarer (1) ] [ Trackbacks () ]
jag missade uppdateringen av vecka 26, men d hände inte så mycke den veckan iaf.

nu e d ny vecka.. vecka 27!

Ditt barn

Bara titta. " Vad är det för ljus och skuggor?" Efter att ha varit helt slutna i mer än fyra månader kan nu barnet öppna sina ögonlock igen. Detta i kombination med att den visuella delen av hjärnan är aktiv och att själva ögonstrukturen i det närmsta är färdigutvecklad innebär att barnet kan se sin omgivning även om den är en aningen begränsad. Barnet kan ännu inte urskilja olika objekt men ser ljus och skuggor.

Vagga ditt barn till sömns. Genom att uppmärksamma barnets rörelser kan du få en bra bild av hur ditt barn tillbringar sina dagar och nätter. I likhet med barnet i mammas famn, så somnar barnet om du vyssjar och gungar. Dina dagliga aktiviteter kanske inte känns som gungande rörelser för dig men fostervattnet utgör en sådan kudde att allt ditt barn känner är ett mjukt vaggande. Därför är det troligare att barnet sover mer under dagtid. På kvällen när du lägger dig till ro för att sova vaknar barnet ofta och du känner sparkarna tydligt.

Vikt och längd. Under nästa månad kommer ditt barn att öka med ca 450 gram. Den här veckan är barnet ca 24 centimeter från hjässan till stjärten och väger ungefär 900 gram. även om det växer snabbt så är hjärnan och lungorna fortfarande outvecklade. Som tur är har barnet ytterligare 13 veckor på sig för att göra sig redo att möta världen utanför.



Din graviditet Mitt i prick. Dina bröst kommer att förändras under hela graviditeten. (och även därefter). De har nog vuxit en aning sedan de började svullna under de första tre månaderna av graviditeten. Många kvinnor upplever att även vårtgården runt bröstvårtan fortsätter att förändras. Under den första tremånadersperioden blev förmodligen vårtgården mörkare. Nu kanske den mörka huden sträcker sig även utanför själva vårtgården. Detta kallas för en andra vårtgård och kan täcka halva bröstet. Ingen vet säkert varför detta sker men experter tror att den mörkare nyansen ska visa på målet och således hjälpa den nyfödda att hitta till bröstvårtan vid amning. Det är en tillfällig förändring och varar upp till 12 månader efter förlossningen.

Diabetestest. Det börjar bli dags för ett sockerprov, något som görs vanligtvis görs i 28:e veckan. Testet görs för att se om det finns risk för graviditetsdiabetes, ett tillstånd med högt blodsocker som normalt försvinner efter att barnet är fött. Omkring 2 till 5 procent av alla gravida kvinnor drabbas. Om tidigare test har visat på eller om du har haft sådana problem förut, har du säkerligen redan genomgått ett liknande test. Att göra ett glukostest är enkelt. Du kommer fastande till provtagningen och där får du dricka en sockerlösning. Efter 2 timmar tas ett blodprov och mäter sockerhalten i blodet. Om ditt blodsocker är för högt, görs ett mer avancerat test för att se om du har så kallad graviditetssdiabetes. Har du det så får du en behandling som omfattar en specialdiet och i ett fåtal fall även medicinering.

Drömmaren. Om du är som de flesta andra gravida kvinnor, så drömmer även du mycket på nätterna och drömmarna är ibland kaotiska. Du föder en fullvuxen son. Du går igenom en förlossning men finner bara en kull med kattungar. Det nyfödda barnet i dina armar öppnar plötsligt sin mun och säger, " Mamma." Du drömmer kanske inte bara om din graviditet och din baby utan också i likhet med många andra, om vilda äventyr, heta kärleksaffärer och underliga händelser, allt dessutom i färg. Vad i hela friden är det fråga om? De dramatiska drömmarna kan bero på de extra hormonerna som far genom din kropp. Det kan också vara din hjärnas sätt att hantera alla tankar och känslor som du upplever just nu. Vad det än beror på, njut av dina vibrerande nattliga tillflykter och ta de inte så allvarligt.

Så säger experterna. "För att uppfylla ditt och ditt barns proteinbehov under graviditeten, bör du äta kvalitetsprotein," säger Margaret Comerford Freda, "De flesta animaliska proteiner är så kallade kvalitetsproteiner medan proteiner från växtriket inte är det." Ta reda på vilken mat som är bäst (även för vegetarianer) och hur mycket du behöver.

jag:
magen växer ca 2cm i veckan nu i omkrets.. d e den enda skillnad jag märker av.






Kommentarer
Postat av: Lia

Fin mage :D

Men hur vågar du ha din piercing kvar?

2010-05-19 @ 22:25:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Design by Linda