Mollies diagnos laryngomalaci

2013-10-07 - 14:31:00 [ Mollie ] [ Kommentarer (0) ] [ Trackbacks () ]
Laryngomalaci är en medfödd anatomisk missbildning i strupen. Det är en ovanlig sjukdom med ungefär dubbelt så många drabbade pojkar som flickor.
Laryngomalaci innebär att luftstrupen inte hålls öppen på ett normalt sätt. orsaken är inte känd. Det är den vanligaste orsaken till andningssvårigheter hos nyfödda. Besvären ökar när barnet gråter, anstränger sig eller ammar.
En del barn har bara besvär i samband med förkylningar, medan andra barn har mer besvär.

Laryngomalaci försvinner oftast före två års ålder då struphuvudet blivit större och stadigare. Om barnet har svåra besvär kan det bli aktuellt med en operation.

Mollie har haft andningssvårigheter sen födseln. Vi märkte redan på BB att det var nått som inte stämde men det var ingen annan som oroade sig, varken läkare eller sköterskor så vi åkte hem i tron att det skulle gå över.
Andningssvårigheterna blev värre just som det beskrivs vid matning, gråt och ansträngning.
Vi sökte läkarkontroller flera ggr utan resultat, först när Mollie var 4mån fick vi tjatat till oss en kallelse till öron-näsa-hals på Östra sjukhuset och där konstaterades laryngomalaci med hjälp av en kamera ner igenom näsan och ner i svalget.

Idag går vi på regelbundna kontroller och det skall göras en gastroskopi inom snar framtid för att se hur det ser ut i strupen och magen.

Mollie har svårt att äta vanlig mat, kväljer oftast och tappar aptiten fort. Hon lever mesta dels av ersättning fortfarande och vi tragglar dagligen med mat, gröt och annat ätbart. Men den lilla delen mat hon får i sig klassas som smakpotioner.

Andningen är bättre, hon sätter lätt i halsen och sväljer fel, men hon lider inte av nån direkt andnöd längre.
Hon får svårt med trånga luftrör och slembildning vid förkylning och hon får mycket luftrörsvidgande mediciner då.

Mollie har "tack vare" Reflux även ett irriterat och ständigt rött och svullet struplock vilket försvårar hennes diagnos.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Design by Linda